lauantai 2. kesäkuuta 2018

AI ja Etiikkasyöttötariffi

Suomessa voitaisiin ottaa käyttöön AI Etiikkasyöttötariffi.

Se toimii näin. Suomeen otetaan käyttöön ei-sitovat AI Etiikka -ohjeistukset, jotka kuvailevat niitä tarkoituksia ja rajoituksia ja suuntia, joihin keinoälysovelluksia tarvitaan ja halutaan kehittää. Ohjeistukset pitävät sisällään sitoutumisia kryptaukseen, yksityisyydensuojaan sekä aito halu lisätä teknologialla demokratian perustuksia ja vahvuuksia jne.

Kun yritys toteuttaa tämän ei-sitovan AI Etiikan vaatimuksia toimissaan ja pyrkimyksissään, se suostuu auditoitavaksi säännöllisesti (omasta tahdostaan, ilman painostusta). Kun yrityksen todetaan olevan AI Eettinen, se saa kyberjoutsenleiman ja tämän seurauksena se saa muutaman prosentin verohelpotukset.

Etiikka on kallista ja sen huomioiminen hidastaa tuotekehitystä, mutta jos AI yritykset maailmalla voivat saada sertifioidun kilpailuedun olemalla julkisesti todettuja eettisiksi toimijoiksi Suomessa, niin tämä toimisi aitona motivaattorina ja porkkanana perustaa AI yrityksiä Suomeen. Hyötynä olisi alhaisemmat verot, julkisuusetu eettisyydestä ja hyvin koulutettu väestö ja toimiva infrastruktuuri, turvallisuus ja vakaus. Yritys joka maksaa vähemmän veroja voi myös työllistää enemmän ihmisiä ja siten kasvaa tehokkaammin.

Toki jos tällaisen sertifiointikeskuksen saa Suomeen, sen sertifiointijärjestelmästä voi tehdä kansainvälisen vientituotteen.

2 kommenttia:

  1. Hiton hyvä. Olisiko tästä kansalaisaloitteen tm. paikkaa? 50k allekirjoitusta voi olla paljon toivottu, mut tärkeää tää on. Totta kai vaikea muotoilla fiksusti mutta jonkun siihenkin olisi pystyttävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä vaan viemään eteenpäin ja levittämään ideaa, mulle sopii.

      Poista