lauantai 24. lokakuuta 2015

Kaunis koti.Kotini kaunistuu. Olohuoneen ikkunan ulkopuolella asuu n. 350 -vuotta vanha rauhoitettu tammi. Kesällä sen oksia koristaa tuuhea vihreä lehtipeite. Alkusyksyn lämmössä sen tuuheilla oksilla akrobatiseeraa lukuisia oravia poimimassa tammenterhoja. Keskisyksyllä tammi loistaa kullan keltaisissa ja auringonlaskun oransseissa väreissä. Myöhäissyksyllä ja talvella tammeen ripustetut ledivalot syttyvät ja tarjoavat maagista tunnelmaa kaakaokupin äärelle. Keijukaiset ikkunan ulkopuolella kuiskailevat vienosti satujaan tarkkakorvaiselle.

Minimalistisen kauneuden tärkeys valjenni minulle kunnolla vasta viimeisen viiden vuoden aikana. Kodin harmonisoituessa, mieli lepää ja ajatus virtaa, uni tulee helposti ja elämän suuria virtoja hallitsee vaivattomammin ja noiden virtojen aalloilla lipuu helpommin ja tasapainoisemmin. Opittuani luovimaan myös värien ja sävyjen maailmassa, osaan luoda rauhoittavia ja keskittymistä lisääviä tunnelmia.

Estetiikan lisäksi opettelen leikkimään episteemisyyden estetiikalla. Teen tieteellisistäkin symboleista sisustuselementtejä. Ohessa onkin pari kuvaa parista seinästä nykyisessä asunnossani. Kuvissa kimmeltää Nature -nimisen tiedejulkaisun etusivuja, jotka koristavat seiniäni ja virittävät mieltäni. Myös tieteellisen työn pitää hohtaa kaunista ja yksinkertaista. Kun suunnistaa kohti aitoa kauneutta, jonka näkee puhtaalla (kiltillä) sydämellä, suunnistaa kohti totuutta. Platonkin sen jo tiesi.

Yksinkertaisessa kauneudessa voi myös leikkiä yksinkertaisilla elementeillä. Olohuoneessani sisustus näyttäytyy minimaalisena. Lattialla on kaksi isoa tyynyä ja sävysävyyn sopiva viileän sininen matto. Tyynyt poseeraavat suurina säkkituoleina, joiden päällyskankaana toimii luja ja kestävä märällä rätillä puhdistettava materiaali, jota käytetään telttakankaissa ja purjeissa. Tyynyiltä voi katsella oravia ja niihin uppoutuneena piparminttuteetä nauttiessa suojautuu turvallisesti hetkeksi maailman tyrskyiltä. Työasioihin fokusoitumisesta muistuttaa tanskalainen robotin muotoon ommeltu design tyyny. Estetiikkaa lisää toki se, että pyrkii piilottamaan johdot kaappien taakse tai mattojen alle. Tämän tosin tietääkin jo jokainen elämän harmonisista yksityiskohdista välittävä ihminen.


Työpisteen ergonomisoimisesta voi myös tehdä kaunista. Yhä useampi työskentelee nykyään kotonaan, ja jos asuu omassa kotitoimistossaan, siitä saa verohelpotuksia n. 700€:n edestä. Kotona työskennellessä tulee tärkeäksi että kotityöpiste erottuu vapaa-ajan alueesta selkeästi ja että toimistoestetiikka yhdessä kotiympäristön kanssa eivät ole epäharmoniassa. Kätevästi, ja nykyään melko edullisesti tämän saa toteutettua hankkimalla työpöytiä joiden korkeutta voi säädellä. Minun kodissani lepää kaksi sellaista. Työmaailma tapahtuu katon rajassa, vapaa-aika lattialla tai pitkälti istualtaan – nukkuminen maate, lattian rajassa.


Seisomatyöpisteen hyviin etuihin lukeutuu se, että käsien levätessä näppäimistöllä keho voi tanssahdella ambientin tai psybientin tahtiin. Tämä vähentää verenkierto-ongelmia alaraajoissa ja lisää vireyttä työskennellä keskittyneesti. Kaksi metriä seisomapisteeltäni minulla on helposti liikuteltava apinatanko, jonka kiinnitykseen ei tarvita ruuveja tai muutakaan asuntoa vaurioittavaa väkivaltaa. Muutaman minuutin välein kun käy roikkumassa ja nostelemassa polviaan selkäranka rysähtelee paikoilleen hengityksen tahdissa. Akateemisesta
työstä voi tehdä terveellistä, keho kiittää ja kaunistuu. Sinun kaunis kehosi, joka kantaa itseään selkä suorana, hyvässä ryhdissä tuottaa nautintoa toisillekin ihmisille heidän katsellessaan sinua. Toiset ihmiset tunnistavat mielesi kirkkauden, kommentoivat siitä ja ryhtyvät auttamaan kaltaistasi mielellään. Terveessä kehossa eläminen tuottaa onnellisuutta ja terveellä keholla voi helposti auttaa toisia ihmisiä kasvamaan, kehittymään ja menestymään. Se tuo nautintoa.

Kauniin ja minimalistisen kodin muita hyötyjä saa siitä, että imuroinnin voi automatisoida robotille. Robottienkin maailman tulee ilmentyä yksinkertaisena, johtoja tai sälää ei saa jättää lattioilla. Kun eteisen kengät järjestetään nätteihin riveihin syvennyksessä tai kun kasvit istuvat jykevissä suojaruukuissa lattialla, robotti osaa kohdella niitä esineinä, joihin törmäämistä pitää välttää. Robotti säästää päivittäisistä lakaisutoimenpiteistä n. 20 – 30 minuuttia työaikaa ja pitää sisäilman raikkaana ja puhtaana – paljon paremmin kuin mitä ihminen siihen kykenee. Robotin viikoittaiset huoltotoimenpiteet taas vievät aikaa n. 10 – 15 minuuttia. – Raikasta sisäilmaa helpommin vetää keuhkot täyteen kuin pölyistä, jolloin kehon pitäminen hyvässä hapessa muodostuu taas asteen helpommaksi, sitä myöten myös selkärankaansa saa pidettyä suorassa helpommin ja yleinen jaksaminen tasapainoilee vakaammalla alustalla. Aito kauneus toteuttaa ergonomiaa hyvin monella eri tavalla.Innostusta omaan työntekoon saa myös sijoittamalla muistutuksia omista
Eximia cum laude approbatur
pienistä onnistumisista katseen etäisyydelle. Sijoitin yhden kopion väitöskirjastani sellaiseen paikkaan, että voin vilkaista sitä aina tahtoessani. Samalla tavalla tutkintotodistus muistuttaa menestyksestä ja siitä että menestys tapahtuu jatkossakin. Toki on hyvä muistaa että aito menestys mitataan sellaisten ystävien määrässä, jotka ilmaisevat valmiutensa uhrata oman hyvinvointinsa vuoksesi kiperän paikan tullen. Ylevistä periaatteista, rakkaudesta, ystävyydestä, toveruudesta ja muista hyvistä arvoista kannattaa hankkia taidetta muistuttamaan itseään päivittäin. Oma valintani toteutuu sertifioidussa hankinnassa aidon kokoisena kankaalle tulostettuna kopiona Android Jones -nimisen artistin Shiva -kuvasta.
Miellyttävän sisustuksen keskeinen juttu on taitavasti piilotetuissa yksityiskohdissa. Jossakin saattaa olla pöytä, jonka reunasta löytyy upotettuna pieni mietelause millin syvyydeltä, siten että lauseen näkee vain tietystä kulmasta, eikä se muuten erotu pöydän maalipinnasta. Tai kirjahyllyyn on mahdollisesti mietitty kirjojen sijoittuminen siten, että kirjahyllyn yläreunassa on vaaleita kirjoja ja alareunassa tummia. Liukuma puolestaan tapahtuu niin ettei sitä huomaa kuin tarkastelemalla keskittyneesti. Yhtä aikaa kirjat jotka ovat saman korkuisia ovat aina samalla tasolla keskenään. Olohuoneen matto sijoittuu siten, ettei sen päällä lepää mitään, ei pöytiä ei kasveja, ei tuoleja tai tyynyjä. Se rajaa oman leikkialueensa vapaa-ajan viettoa varten. Osa yksityiskohdista voi ilmentää jopa pieniä sanaleikkejä, kuten rahanpuun taimen viereen sijoitettu pieni kolikkopino. Kuka huomaa kuka ei? Yksityiskohtien kanssa leikkiessä, pitää keskittyä tyylikkääseen toteutukseen. Yksityiskohtien ilotulitus on vain mautonta koreilua. Yksityiskohtien pitää sävähdyttää tyylikkäästi, kuin harmaantuneiden ohimoiden komean miehen hiuksissa.

Mikäli resurssit ovat tiukassa sitä voi luoda kaunista ilman ylimääräsiä huonekaluja. Ohessa esimerkkinä pieni nurkkaus makuuhuoneesta, jonka robottikin jättää spontaanisti rauhaan. Sarjakuvakirjat seisovat vain aseteltuna viuhkamaiseen muotoon, siten että ne sointuvat väriensä puolesta nätisti yhteen. Koska puhumme makuuhuoneesta ja makuuhuoneen nurkasta, sinne valittu kasvi toimii niin, että se vapauttaa happea yöaikaan ja hiilidioksidia päiväsaikaan.

Kaunis koti muodostuu lopulta vain muutamista esineistä ja muutamista fokusoituneista paikoista, puhtaasta työtasosta, rentoutumisalueesta ja leikittelevistä yksityiskohdista Pieneen ja ahtaaseenkin kotiin voi saada mahtumaan toimiston, makuuhuoneen ja rentoutumisalueen. Tämän voi tehdä aina vastaamalla yhteen helppoon kysymykseen: miten asunnon heikkouksista voi tehdä vahvuuksia? Tai, mitä vahvuuksia asunnossa heikkouksien lisäksi ilmenee ja miten noita vahvuuksia voi korostaa ja heikkouksia laimentaa?


Erityisenä mainintana haluaisin myös kiinnittää lukijan huomion läppäriin, joka saksalaisen pienyrityksen valmistamana sopii erityisesti Linux -käyttöön. Läppäri toimii kognitiivisesti ergonomisena työalustana, jossa on enemmän tehoja ja vähemmän hintaa kuin useimmissa kotikäyttöön myytävissä tehopöytäkoneissa. Kone on käyttöjärjestelmänsä puolesta kauniimpi kuin Macbookit ja vakautensa puolesta vertaansa vailla. Tämäkin kone on kaunis sellaisilla tavoilla, jotka eivät ole välittömästi ilmeisiä. Sen hintaan ei kuulu mitään lisenssimaksuja eikä raudan säädössä ole mitään rajoitteita, joita koneen käyttäjää estettäisiin säätämästä tai tutkimasta.

Niin tai näin, mikäli rakastaa itseään ja haluaa elää elämää, joka tekee muiden ihmisten elämästä parempaa, kannattaa elää siistissä ja kauniissa ympäristössä. Tämä auttaa kanavoimaan energiaa työntekoon tehokkaasti ja sen jälkeen kun vuokra maksetaan ja ruoka syödään, voi elämässä suuntautua kohti korkeampia päämääriä. Tee siis itsellesi ja maailmalle palvelus: kehitä hyvää makua. Sillä, Terence McKennaa lainatakseni, ne jotka eivät taida hyvän maun taitoja, elävät pakotettuna elämän, jossa he itse kärsivät mauttomuutensa seurauksista. Sinusta tulee rumassa ympäristössä kiukkuinen, kaoottinen, keskittymis- ja kuuntelukyvytön. Tuskin kukaan haluaa vapaaehtoisesti elää elämäänsä jännittyneenä, stressaantuneena ja katkerana. Suunnista kohti kaunista, totuus ja hyvä tulevat sen mukana.

Asunnossani lymyää toki kauniita ja upeita yksityiskohtia enemmänkin, mutta eiköhän tällä pärjätä tällä kertaa.

Kommentit tervetulleita.

“The good. What is it? Tricky, tricky, tricky. The true. What is it? Trickier, even trickier. The beautiful. What is it? Easy to discern. The beautiful is easy to discern. You are going to be condemned to live out the consequences of your taste. And if you have no taste, God help you” 

                                                                            --Terence McKenna
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti