sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Septic Flesh


Olin eilen Fuzz -clubilla.Tarkoitukseni oli mennä tarkastelemaan miten Septic Flesh -niminen sinfoniallinen death metal orkesteri polkee jazzia. Kuten tavallista, oli metallikeikalla myös lämmittelybändi. Lämmittelyryhmä oli nimeltään Dark Funeral ja sen oli sponsoroinut paikalle Ruotsin suurlähetystö. Näinpä sitten ensimmäistä kertaa elämässäni black metal orkesterin humppatuokion, lievästi sanottuna kokemus oli ainutlaatuinen...

Ennen kuin jatkan tästä eteenpäin joudun mainitsemaan sellaisen yksityiskohdan, että saatanametalli ei kuulu vakituiseen kuunteluluettelooni. Kuuntelen death metallia tai progressiivista metallia aika paljon, mutta ns. black metal on ihan eri tason juttu. Vaikka tiedän suunnilleen mistä on kyse niin en ihan tätä kokemusta osannut odottaa. Keskeistä tarinan kannalta on siis se että saatanametalli (black metal) ei ole sama asia kuin death metal, joka on pääasiallinen metallin tyylisuunta jota kuuntelen.

Joka tapauksessa, kun lämmittelevä orkesteri aloitti kävi ilmi että, Ruotsin valtio oli lähettänyt äärimmäistä saatanametallia soittavan kabukinaamioidun pedon paikalliseen kulmakuppilaan. Siellä yleisössä tuijottelin nauru herkässä täydellisen äimistyneenä että jotain tällaista on edes olemassa. Tietäähän sen kun levyjä kuuntelee, mutta sen näkeminen omin silmin on hieman eri asia. Ohessa kaksi kuvaa ruotsalaisista saatananpalvojista.Rytinä oli valtava. Rääkynä kuulosti korppilaumalta, vaikka solisteja oli vain yksi. Kiekunoista oli vaikea saada selvää, mutta "Satan"  kaikui parisenkymmentä kertaa tunnin mittaisen valssin aikana. Tempo oli niin nopea ettei pesukonekaan linkoa sitä tahtia. Housun puntit lepattivat kuin myrskytuulen tamppaamat purjeet maailmanlopun hetkillä. Kitaroiden sahaus oli kuin pyörteinen saatanallinen energia joka lumosi koko yleisön ja nostatti helvetillisen vallan tunteen. Hetkittäisessä huumassa tuntui siltä, että on valtaa ja energiaa tehdä mitä tahansa. Mukanani oli kokenut konserttikävijä joka nauroi kun sanoin että korvatulpat ovat hyvä idea. Vartin kuluttua tuutulaulujen käynnistymisestä minulta pyydettiin tulpat.

Kansainvälisen diplomatian koukeroista on paha ottaa selvää, mutta tuplasti suurempaa hämmennystä herättää se tosiasia että Ruotsi lähettää tällaista materiaalia maailmalle. Mikäli jollakin blogin lukijalla on riittävästi ymmärrystä kansainvälisestä politiikasta ja diplomatiasta, niin olisin kiinnostunut lukemaan analyysin tästä. Mitä helvettiä (kirjaimellisesti) diplomaatit miettivät lähettäessään tällaisia lahjoja toisilleen?  Minä en tosin valita, kokemus oli mieltä avartava ja oikeastaan nautinnollinen. Mikäs siinä kauhuelokuvien estetiikkaa pohtiessa.

Yllä oleva kahden minuutin mittainen videopätkä on tästä ruotsalaisesta estetiikan helmestä. Äänen laatu on kehno koska meteli oli niin valtava, mutta ainakin siitä saa maistiaisen siitä että millaista meno oli. Ne jotka mielummin istuvat II Maailman sodan aikaisessa venäläisessä panssarivaunussa, jättävät edeltävän videon vilkaisematta.

Niin tai näin, pääasiallinen syyni Fuzz -club vierailuun oli Septic Flesh. Tämä on niitä harvoja asioita maailmassa joita kehottaisin kaikkien taiteellisesta ja taitavasta musiikista nauttievien ainakin maistamaan. Septic Flesh on poikkeuksellinen death metal synteetti, ei siksi että sillä on sinfoniallisia elementtejä musiikissaan, vaan siksi, että se säveltää sinfonialliset pätkät ensin ja vasta sovittaa sen jälkeen metallin sirpaleet tähän koktailiin. Painamalla tätä riviä kuulet heidän kappaleensa youtube'sta.

Lisäksi, orkesteri, koska se ei ole saatanametallia, käsittelee useita erilaisia mielenkiintoisia lyyrisiä teemoja. Osa lauluista leikittelee pythagoralaisella lukuteorialla, osa käsittelee kristillistä teologiaa, osa leikittelee symboleilla ja muinaisilla myyteillä Mesopotamiasta ja Egyptistä. Unet, fantasiat ja muuntuneet tajunnan tilat ovat osa levyjen kerrontaa.  Aikaisemmissa albumeissa on myös pohdittu tieteen ja bioetiikan joitain kysymyksiä

Septic Fleshin jäsenet ovat kaikki eri alojen asiantuntijoita. Seth (basso) on valmistunut Ateenan taideakatemiasta ja suunnittelee levyjen kansitaiteen (tästä myöhemmin lisää). Fotis (rummut) on erikoistunut äänen käsittelyyn ja studiotekniikkaan. Christos (kitara) on puolestaan valmistunut klassiseksi säveltäjäksi Lontoon musiikillisesta yliopistosta (London College of Music). Hän siis todella tietää mitä on tekemässä ja heidän viimeisimmällä albumillaan oli mukana yli 150 muusikkoa Prahasta. Sotiris (kitara) on koulutukseltaan taloustieteilijä, mutta hänen äitinsä oli historian opettaja ja Sotiris on lapsuudessaan paneutunut useisiin eri myyttiperinteisiin ja ammentaa niisä teemat lauluille.

Se mikä tässä ryhmässä on poikkeuksellista on jokaisen jäsenen erityisasiantuntemus musiikin ulkopuolelta. Jokainen tuo lisätaitonsa osaksi sävellystyötä ja taiteellista kokonaiskokemusta. Levyjen kansitaiteeseen on nivottu osaksi erilaisia filosofisia kysymyksiä ja teologisia pähkinöitä. Äänen tuotanto on kokonaan bändin jäsenten omilla harteilla joten he ei eivät tarvitse ulkopuolista asiantuntemusta kuulostakseen tarkalleen siltä miltä he itse haluavat. Visuaalinen ilmekin on täysin bändin itsensä hallittavissa. Melko harvinaista.

Heidän viimeisin albuminsa, the Great Mass, julkaistiin ainakin kolmena eri versiona. Mahtipontisin versio on kokonainen kirja. Kirja on kokoelma nuotteja ja sävellyksiä yhdistettynä sarjaan korkealaatuisia valokuvia jotka liittyvät tavalla tai toisella kyseiseen orkesteriin. Alla olevat kuvat ovat tämän levyn kansitaiteesta. Levyn kannet ovat niin suuret että ne pitää taitella auki lattialle, jotta niistä saa riittävän hyvän kuvan.Tämän lisäksi levyn mukana tulee erittäin taiteellisesti ohjattu neliosainen dokumentti joka kertoo levyn tuotannosta neljällä eri tasolla. Äänityksen, sävellyksen, symbolisen ja visuaalisen tason huolellinen analyysi on katseltavissa tuolta kiekolta. Tässä on minuutin mittainen traileri tuosta dokumentista.

En ole vielä sanonut mitään itse konsertista. Konsertti oli energinen ja kaunis. Soitto oli taitavaa ja yleisö otti omansa vastaan lämpimästi. Yleisö lauloi mukana ja tunnelma oli tähdissä. Olen ollut monella metallikeikalla elämäni aikana, mutta tämä on kyllä ollut ehdottomasti paras klubikeikka jolla olen koskaan itse ollut läsnä. Yleisö oli elävää, mutta kohteliasta. Kukaan ei tallonut varpaille ja tilaa oli heiluakin. Videoskriinit ja valot olivat kohdallaan. Orkesteri oli ammattitaitoinen ja soitti ilman sekaannuksia. Toivon kovasti että tunnelma välittyy tästä seuraavasta videosta. Luonnollisestikin studioäänite on kauniimpi kuin tämä video, mutta tunnelma ei ole levyllä sama.

Lavarekvisiitta ja puvustus  olivat myös kohdallaan. Yhtyeen taustalla oli suuri kuva itsemurhaa tekevästä Jumalasta, orkesterin sivuilla oli ilmeisti joku versio kuoleman porttien avaimesta (Ankh). Sinisen, vihreän ja liilan sävyiset valot pyyhkivät mahtipontisen klassisen tahtiin räyhääviä gootahtavia muusikoita. Sethin ja Sotiriksen puvut olivat teatraaliset ja siistit. Videoskriineillä pyöri mustaa savua.

Tämä on yksi niitä metallibändejä jotka kannattaa käydä katsastamassa vaikka metallimusiikki ei omaa teekuppia yleensä maustaisikaan. Vaikka äänimaisema on raskas, se on silti niin huolellisesti rakennettu että se ei ärsytä eikä ahdista. Sävellykset eivät ole tyypillistä punaniskaporausta mitä metallimusiikki todalla usein on. Paikalliset myös itse tietävät sen että heidän orkesterinsa on ainutlaatuinen ja niitä harvoja bändejä koko Hellaassa jotka ovat vientikelpoisia. Odotan mielenkiinnolla sitä että orkesteri saa riittävästi rahaa kasaan jotta he toteuttaisivat esiintymisen kokonaisen sinfoniaorkesterin ja aidon kuoron kanssa.

Septic Flesh on tällä hetkellä ranskalaisen Season of Mist -levy-yhtiön hoteissa ja heidän kaksi viimeistä albumiaan on ostettavissa Season of Mistin nettikaupasta. Septic Flesh esiintynee Suomessa jollain festivaalilla tulevana kesänä, mutta en ole varma toimiiko tällainen musiikki päivänvalossa alkuunkaan.

1 kommentti:

  1. Mielenkiitoista ! Voisit elättää itsesi levykriitikkonakin. Tosi hieno kuvaus myös sanallisen arkun tienoilta. ännä

    VastaaPoista