maanantai 26. joulukuuta 2011

Del två av Några saker


Nyt voin jo hieman paremmin. Flunssa taitaa hieman jo hellittää tai sitten kyseessä on kolmannes Buranasta jonka otin muutamia tunteja sitten. Oli syy mikä tahansa, ajattelin että jatkan hieman siitä mihin viimeksi jäin. Eli kuulumisten raportoimiseen.

Tällä hetkellä työn alla on kaksi tieteellistä artikkelia jotka ovat vertaisarvioitavana. Yksi suomalaisella kielellä ja toinen Lontoon kielellä. Lontoon kielisen käsikirjoituksen voi lukaista täällä (en pidä käsikirjoitusta pitkään esillä kuitenkaan). Suomenkielinen käsikirjoitus on jumittunut vertaisarviointiin pahemman kerran. Olemme kolme kognitiotieteilijää jotka päättivät yhdessä kirjoittaa intron kaltaisen teoreettisen esseen päätöksentekotutkimuksesta. Jostain syystä vertaisarvioitsijaksemme valittiin hard core neurotieteilijä joka käytännössä repi koko käsikirjoituksemme kappaleiksi. Tästä asiasta ei ole kovin paljoa valittamista, se on pelin henki, hänen palautteestaan kuitenkin kävi selväksi, että hän ei ihan hahmottanut kirjoituksemme pointtia. Nyt olemme kuitenkin tilanteessa, jossa suomalaisen lehden toimitus vaatii meitä tekemään suuren kokoluokan korjauksia käsikirjoitukseemme, mikä muuttaa kirjoituksemme tarkoituksen kokonaan. Tämä ei ole ihan niin hieno asia. Saapa nähdä saadaanko käsikirjoitusta julkaistuksi.

Tämän lisäksi olen vihdoin saanut päätökseen viimeisen pakollisen kurssini täällä Hollannissa. Käytännössä kurssi käytiin loppuun jo Joulukuun alussa. Mikäli elämä olisi kulkenut toisin, olisin varmaan ollut muuttamassa takaisin Suomeen jo marraskuun lopussa 2011. Nyt ei ole enää mitään syitä paluuseen. Ironista kuitenkin, että periaatteessa täältä olisi voinut päästä kotiin jo reilussa vuodessa, vaikka aluksi näytti siltä että voisi olla melkein kahden vuoden keikka. Elämässä erinäköiset ratkaisut ja suunnitelmat tehtiin tältä pohjalta. Sain tässä myös hetki sitten kuulla, että olen saanut rahoituksen myös tulevalle vuodelle. Olen ollut apurahan saajana vuoden ja olen saanut ihan nätisti väitöskirjaprojektiani pykimään eteenpäin.

Lähitulevaisuudessa olen ilmeisesti vetämässä avoimessa yliopistossa kognitiotieteen historian kurssia, ohjelmoimassa koeasetelmaa pokeritutkimusta varten ja veistelemässä vihdoin gradustani jotain julkaisukelpoista. Tarkoitus olisi myös tulevaa kakkosgradua varten keksiä kaksi koeasetelmaa ja kerätä niitä varten dataa. Saapa nähdä keksinkö jotain internet -pohjaista koeasetelmaa jälleen.

Mutta niin, mitäpä tässä nyt on viimeisen muutaman viikon aikana tapahtunut muuta? Olen tässä kohta kaksi kuukautta käynyt punttisalilla kolme kertaa viikossa ja kehoni rupeaa muistuttamaan V -mallia ja vatsalihakset näkyvät taas niin kuin asiaan kuuluu. Kehitys on ollut huimaa, kun aloitin käymisen, en saanut esimerkiksi olkapääpenkistä kuin 20kg, nyt menee sarjoja jo 45kg:lla. Jalkaprässissä menee melkein 200 kiloa sarjoilla. On ihastuttavaa olla näin hyvässä kunnossa, käsilihakset ovat niin isot, että jos yritän koskettaa esim. vasemmalla kädellä vasenta olkapäätäni, käteni pysähtyy hauikseeni. Kosmista. Tein myös itselleni juoksumatto Coopperin. Lopputuloksena juoksin 3550m. Eli Coopperin testissä juostaan 12 minuuttia sen minkä kintuistaan pääsee. Jos olisin juossut 150m enemmän, mikä ei ole mahdottomuus, olisi se vastannut jo ammattilaisurheilijalta odotettavaa tasoa. Suomen armeijassa sissijoukkoihin ei oteta ihmisiä jotka juoksevat alle 3000. Olen siis erinomaisessa kunnossa.

Viimeinen reilu viikko on oikeastaan kulunut lähes pelkästään tietokoneiden huoltamiseen. Joudun varmistamaan että työvälineeni ovat kunnossa seuraavaa puolen vuoden rupeamaan varten. Olen joutunut ohjelmointitarkoituksia varten ikäväkseni asentelemaan Windowsin ja menetin siinä touhussa ilmeisesti joitakin henkilökohtaisia tiedostoja, koska Windowsin asennussofta minulta kysymättä päätti että Linux -taltiolla oleva metadata ei ole säilyttämisen arvoista. Helvetin Perkele. Lisäksi viime viikon torstaina, löysin Amsterdam Underground'in.

Olin Korsakoff -nimisessä alternative -baarissa psykedeelisissä transsitanssikemuissa. Musiikki vei mennessään ja jossain vaiheessa riehuin tanssilattialla kuin villiintynyt apina ilman paitaa hiukset hulmuten. Sain paikallisilta uroksilta kiitosta tatuoinnistani -- oli kuulemma "fucking cool". Joka tapauksessa, paikallinen psykedeelihippikommuuni päätti kutsua minut mukaan jatkoille. Jatkopaikka oli Amsterdamin pohjoispuolella Amstel -joen toisella puolen.

Paikka oli massiivinen tiilirakennus. Siis Silja Linen laivaakin suurempi punainen teollisuustiilirakennus. Koko kiinteistö oli hylätty. Neli- viisikerroksinen kuninkaallinen teollisuustiililinna oli ilmeisesti Shell -yhtiön tutkimuslaboratorio pitkän aikaa sitten. Nyt se on vallattu hippien ja muiden yhteiskunnan hylkiöiden käyttöön. Kuulin puheista että ilmeisesti siellä on nyt ihan laitonta asumista roppakaupalla. Niin tai näin, tuon vanhan Batman -sarjakuvasta rykäistyn synkän linnan kellarissa oli mutkittelevan bunkkerimaisen käytävän päässä juhlasali. Juhlasalin päätyyn oli kasattu teollisuuslavoista alusta jonka päällä DJ soitti raivokasta vinkunaa ja rutisevaa kurnupauketta. En ole hetkeen niin vihaista ja psykedeelistä musiikkia edes kuullut. Nelisenkymmentä hippiä sykkivät samassa tahdissa vielä kuudelta aamuyöllä kun lähdin polkemaan kotiani kohden.

Kellarissa ei ollut lämmitystä ja kaikilla oli pipot ja takit yllään. Ilmassa leijui sakeana kannabiksen käry ja ihmiset puhuivat avoimesti LSD:n käytöstä ja kristallipohjaisesta DMT:stä. -- Suuren maailman psykedeeliset transsikekkerit olivat hämmästyttävän kotoisat. Siitä on aikaa kun olen Helsingissä samanlaisessa porukassa pyörähtänyt. Ilmapiirissä kuitenkin oli iso ero Helsinkiin verrattuna. Kukaan ei ollut huolissaan poliisista ja vainoharha ja varovaisuus oli vähäisempää.

Olen ottanut henkilökohtaiseksi tavoitteekseni että tulevan vuoden aikana julkaisen useamman tieteellisen artikkelin. Minimitavoite on kaksi, mutta toivon että pääsisin lähelle kuutta. Tavoite ei ole aivan täysin epärealistinen, ottaen huomioon että dataa minulla on teoreettisesti ainakin vielä kahteen ja tulen keräämään datan ainakin kahteen vielä tulevan vuoden aikana. Tätä menoa saatan olla tohtori jo parissa vuodessa. Saapa nähdä.

Olen tässä suunnittelut myös että ottaisin uuden tatuoinnin. Tällä kertaa tosin suunnilleen etusormen kokoisen ainoastaan. Tatuoisin varmaankin Shannon Entropian matemaattisen kaavan binääriluvuille vasempaan kyynärvarteeni kämmenen puolelle. Arttu, jos luet tämän, niin olisin kiinnostunut tilaamaan sinulta tribaalistailatun version tästä yhtälöstä.

Niille jotka tätä blogia satunnaisesti vilkuilevat, tiedottaisin että en tiedä koska seuraavan kerran tänne mitään naputtelen. Mikäli haluatte kommunikoida, niin kirjoittakaa kommenttiosastolle tai lähetelkää sähköpostia.

9 kommenttia:

 1. Luenhan minä tämän. Onko toiveita versiosta?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Entropy_%28information_theory%29#Definition

  H(X) = ∑ p(x) · ln 1 / p(x)

  Ottaisin luonnollisen maailmankaikkeuden huomioon e-pohjaisella logaritmilla, niin ei mene bitit poikittain.

  Sitten olisi tietenkin Gibbsin entropia-versio, joka on siitä mielenkiintoinen, että kun Gibbsin energia saavuttaa universaalin minimin, maailmankaikkeus pysähtyy.

  S = -kB · ∑ p · ln p

  VastaaPoista
 2. Hei Arttu,

  Yhtenä vaihtoehtona tämä, vaikka sitten luonnollisella logaritmilla:
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/math/8/7/e/87efdf0d38947240683250d3a24466e0.png

  Jos mahdollista olisi siistiä jos olisi teräviä kulmia ja piikkejä, kuten selkätatskassani.

  Olet ihan ykkönen! :)

  --Michael

  VastaaPoista
 3. Älä vielä nuolaise, sillä minua hieman pelottaa piirtää mitään, minkä joku tatuoi iholleen. Käytä sitten harkintaa ja reippaasti. <3

  VastaaPoista
 4. Tuli muuten tietokoneiden huollosta mieleen, että asenna itsellesi Xen tai VMWare (https://help.ubuntu.com/community/VirtualMachines#VMWare) ja tuollaiset huolet voi unohtaa. Saat tehtyä itsellesi tarvittavan määrän virtuaalisia hiekkalaatikoita ja pitää Ubuntun taustalla käynnissä.

  VastaaPoista
 5. Käytän toki harkintaa ja jos näen jossain vaiheessa luonnoksia voin toki kommentoida mielelläni, mutta luotan sinuun taiteilijana :) turha olla hermostunut.

  Vilkaisenpa kehottamisia asennusohjeita :). Kiitos siitäkin :)

  <3

  VastaaPoista
 6. Mulla on testausta varten kolme Windows-virtuaalikonetta, joissa on Internet Explorer 6, 7 ja 8 ja sitten jokaiselle isommalle ja tärkeämmälle asiakkaalle virtuaalikone, jossa periaatteessa pitäisi tehdä töitä, vaikka välillä laiskottaakin. OS X:lle on Parallels aivan loistava vaihtoehto, mutta VMWarea tuli käytettyä Windows-aikaan paljon.

  En vaan muista mikä lisenssi oli käytössä, mutta se on joka tapauksessa ilmainen sinulle käyttöön.

  VastaaPoista
 7. Yksi selän täyttävä tatuointi riittää! Hyppää pois pakkomielisyydestä, joka tulee kun avaa pandoran lippaan. Yksi tatuointi on liikaa sata liian vähän. Omituinen saa olla muttei ruma ! ännä-kuten-aina

  VastaaPoista
 8. Estetiikan tajun suhteen luotan itseeni nykyään melko hyvin.

  VastaaPoista
 9. Hodai birgän gäydägne bozarga gonah bula.
  Bezneng keshelär mondi eshlär kelmilar.
  Bez berebezdä riza bulmibez.Uilap eshlä !!

  Äbäi

  VastaaPoista