keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Opintomenestyksen pienet hyödyt


Olen saanut kutsun Rotterdamissa järjestettävään korkean profiilin tiedeseminaariin joka on täynnä kuuluisuuksia jotka pitävät iskeviä n. 20 minuutin esityksiä erilaisista tärkeistä ajankohtaisista aiheista. Elämä yllättää ja ahkeruudesta on odottamattomia hyötyjä kun jaksaa vain pakertaa töidensä parissa. Koko päivälle on ruokatarjoilut maksettu. Vain pieni joukko opiskelijoita on kutsuttu tapahtumaan.

Tänään pidin ehkäpä elämäni parhaan puheen itsekin. Esittelin uuden tutkimussuuntauksen jossa ehdotin psykofarmakologian ja sosiaalipsykologian syntetisoimista. Olin yksi harvoista esiintyjistä tänään joiden esiintymistä ei korjattu lainkaan. Olin melkoisen tyytyväinen. Olen koulutusohjelmani aikana pitänyt jo viisi tai kuusi esitystä. Esitysten pitäminen ja valmistelu rupeaa sujumaan paremmin kerta kerralta. Opittavaa riittää vielä kirjoitustaitojen hiomisessa ja aikapaineiden alla työskentelyssä. Joudun tämän illan aikana valmistelemaan yhden stipendihakemuksen (sain vihdoin virallisen todistuksen opiskelustani) ja lähettämään apurahahakemuksen. Syyskuu on ollut siinä mielessä haasteellinen kuukausi että en ole ehtinyt tutkijakolleegani kanssa tekemään kamalasti Suomen päädyn projektien eteenpäinviemiseksi ja suurimman osan ajastani on vienyt jokseenkin toissijaisten paperitöiden hoitaminen. -- Tässä on ystävien kannalta ollut myös hieman hankala tilanne kun on kerääntynyt pieni sähköpostisuma, jonka varmaankin saan pian purettua. Pahoittelut kaikille jotka ovat odottaneet vastauksiaan.

Se vapaa-aika joka minulla on tässä syyskuun aikana ollut käytössä on käytetty lähinnä kahteen museovierailuun ja Frendit -komediasarjan kaikkien jaksojen katsomiseen. Nyt kun Nils asuu kanssani niin olemme jonkin verran yrittäneet olle poissa toistemme jaloista. Nils siivosi pyytämättä koko asunnon. Olin hämmästynyt ja hän osti minulle Papaver Somniferumin siemeniä synttärilahjaksi. Muutoin olen vieraillut kahdessa museossa ja Spinozan hautausmaalla.

Spinoza on minulle henkilökohtaisesti yksi tärkeimpiä filosofeja sillä hän on ns. neutraali monisti ja totaalinen deterministi. Neutraali monistmi on hieno tapa sanoa että : maailma EI ole jakautunut aineeseen ja henkeen. Ts. on olemassa vain yhdenlaista "juttua" mistä maailmankaikkeus koostuu ja tuon "jutun" erilaiset olomuodot saavat aikaan ajatukset, hengitykset, kivet ja veden. Eli ts. kun ilmiöitä tarkastellaan oikein tarkasti ja yksityiskohtaisesti on täydellisen välttämätöntä että kaikki mitä on olemassa on samaa "ainetta".

Tämä johtaa ns. välttämättömään determinismiin. Jos minkäänlaista kausaliteettia halutaan olettaa olevan olemassa, on silloin oltava välttämättä niin, että joka kerta kun tapahtuu B sitä on edellettävä A. Ts joka kerta kun tahdomme liikuttaa kättämme on ajatuksen tai jonkinlaisen tapahtumasarjan aivoissa edellettävä käden liikkumista. Tämän lisäksi Spinozan determinismistä seuraa se, että joka kerta kun tapahtuu B sitä on aina edellettävä joku tapahtumasarja A täsmälleen niin kuin se on aina ennenkin edeltänyt. Muutoin ei voi kyse olla kausaliteetista A:n ja B:n välillä. Tästä seuraa lopulta se, että maailman järjestys on ennalta määrätty. Jos kelaamme esimerkiksi ns. evoluution nauhan alkuunsa, sellaiseen tilaan jossa se oli täsmälleen ennen kuin se lähti kehittymään tähän pisteeseen, niin kaikki tulee tapahtumaan tismalleen samoin. Tämä johtaa tavalla tai toisella useamman ajattelukoukkauksen kautta siihen, että maailma on neljännestä ulottuvuudesta katsottuna paikalleen jähmettynyt monimutkainen patsas. Spinozan mukaan ts. Luonto on tismalleen sama asia kuin Jumala.

Spinoza ei siis tehnyt aineen ja hengen välille MINKÄÄNLAISTA erottelua, koska muutoin kausaliteettia ei voisi olla olemassa. Spinozan mukaan siis elävän ja kuolleen välillä ei ole minkäänlaista eroa. Ne ovat vain samaa ainetta siten, että aineen ns. tila (tai modaliteetti) on eri. Tämä on monille vaikea kohta ymmärtää Spinozan filosofiassa. Spinozan käsitys siitä että Luonto = Jumala ei tarkoita sitä että Luonto olisi elävää tai pyhää. Spinozan mukaan vain mitään suurempaa ei voi olla olemassa. Tämän on todella vaikea monille ymmärtää, mutta asian voi ilmaista karusti vääristäen näin: kaikki, ajatuksemme ja tunteemme mukaan luettuna on yhtä elävää tai kuollutta kuin kivi. -- Spinoza karkoitettiin ajattelunsa takia juutalaisesta yhteisöstään eikä hän juuri ollut kirkonkaan suosiossa.

Mitään tätä ihmeellisempää vapaa-aikaani ei ole kuulunut. Elämä on yleisesti ottaen hyvää ja täydellistä. Syön joka päivä hyvin ja saan melkein joka yö riittävästi unta ja mielenkiintoista tekemistä ja lukemista riittää enemmän kuin ehdin tekemään. Olen tässä syyskuussa kerännyt yhden pokeritutkimusaineiston ja kirjoittanut kaksi tutkimussuunnitelmaa, kaikkien apurahapaperitöiden lisäksi, joten toivon tässä nyt olevan hetken aikaa hieman rauhallisempaa. Eiliset synttärikemut suijuivat rauhallisissa merkeissä. Kat ja Jochem olivat leiponeet kivikovan kookoskakun, Nils teki epäonnistuneen papuriisimössön, Laura osti viiniä ja olutta, Marianna tarjosi bilepaikan ja minä leivoin vegaanisen Sacher -kakun. Ilta päättyi hieman keskiyön jälkeen siihen että kolmekymppiset menivät koteihinsa nukkumaan.


Ohessa oleva kuva on kuva minusta ja ystävästäni Mikasta, joka kävi täällä vierailulla elokuussa. Kuva on paikallisesta tiedekeskus -Heurekasta. Paikallinen keskus on vain nimeltään Nemo ja on kuution sijasta laivan muotoinen.

1 kommentti:

  1. Ihanaa kun elämä on ihanaa !! onnea ja onneksi olkoon. Jatkukoon Onni ja Ilo myötäsi vanhaksi ukoksi asti. Olet äidille 'dream come true'.
    Tuosta teoriasta A ja B tuli mieleen että ne on kuin oliot it-maailmassa. Jokaista oliota edeltää ohjelmanpätkä, joka tuottaa samaa kamaa, mutta yhdisteltynä eri tavalla ne on kuin teksti, ei koskaan samaa stooria, vaikka kirjaimet on samat. LOVE U ännä

    VastaaPoista