torstai 9. kesäkuuta 2011

Tiedettä, psykedeliaa, metallia ja rakkautta
Otsikko tiivistää tämänhetkisen elämän täällä Amsterdamissa oikein kauniisti. Olen hankkinut joitakin uusia itselleni sopivia vaatteita, solminut uusia ystäyvyyksiä, hankkinut kirjekavereita ja kuunellut paljon musiikkia. Vapaa-aika kuluu lähinnä metallimusiikkia kuunnellessa ja siihen että jaamme psykedeelisiä kokemuksia toveriporukassa. Olemme mm. aikamatkustaneet Nilsin kanssa ja kaivaneet esiin Guardian -lehden listan viidestäkymmenestä vaikutusvaltaisimmasta pop -kulttuuria muovanneesta musiikkialbumeista ja kuunelleet joitakin rock- ja pop -historian merkittävimpiä musiikillisia teoksia. Olemme kirjanneet päiväkirjamaisesti muistiin kommentteja ja vaikutelmia jotka ovat heränneet eri albumeista. Olemme tämän psykedeelikokemuksen siivittämänä oppineet kuuntelemaan pop -musiikkia uudesta näkökulmasta ja osaamme arvostaa metallimusiikin syntyhistoriasta nousseiden oivalluksien avulla nykymetallin kerroksisuutta uudella tavalla. Oma suosikkiyhtyeeni on tätä nykyä Opeth. Uusien ystävien myötä olen myös löytänyt uusia metalliayhtyeitä, joista Agalloch ja Bloodbath ovat ehkäpä mielenkiintoisimmat tällä hetkellä. Agalloch on folk -vaikutteista progemetallia Yhdysvalloista ja kuulostaa yllättävän norjalaiselta. Muuten Agalloch vaikuttaa Opethin yhdysvaltalaiselta vastineelta, pitkiä biisejä upeita sävellyksiä ja synkkiä ja värikkäitä tunnelmia.

Metallimusiikin harrastamisen lisäksi olen vaihtanut mustia vaatteitani vihreisiin, ruskeisiin, liloihin ja punaisiin. Olen yrittänyt kokonaisvaltaisesti siirtyä kohden 70-luvun progeintoilian tyyliä -- periaatteessa kyseisessä tyylissä yhdistyy nykyisen metallimusiikin piirteet yhdessä psykedeelisten kuvioiden ja värien kanssa.

Vaatekertani uudistamisen lisäksi olen käyttänyt aikaani siihen että pidän yhteyttä kirjekavereihin sekä sähköpostitse että ihan fyysisiä kirjeitä kirjoittamalla. Kahta suurta intohimoani en ole täällä vielä ehtinyt ja päässyt toteuttamaan kunnolla, nimittäin kirjojen lukemista ja teen juomista. Suurin osa päivästäni kuluu muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ajatteluun, kirjoittamiseen ja tilastolliseen nysväämiseen. Olen nyt kerännyt aineiston kolmesta tutkimuksesta yhdelle työpöydälle ja yritän nyt löytää järkeä loputtomista numerolitanioista ja selittää erinäisiä seikkoja kirjoittamalla julkaisukelpoista tavaraa.

Minulla on vahvaa näyttöä sen puolesta että salaliittoteorioihin uskominen on yksinäisten, keskinkertaisesti koulutettujen miesten juttu. Lisäksi, kyseessä on nimenomaan (etenkin tämän aineiston perusteella) biologinen mieheys, eikä nk. sosioalisaatio tai kasvatus. Aineistossa on myös hauskoja yksityiskohtia, kuten se, että salaiittoteorioihin uskominen vaatii henkisiä resursseja. Eli väsyneenä ei kykene epäilemään yhteiskunnan instituutioita pahanteosta. Vielä pieni hauska yksityiskohta on siinä, että ilmeisesti heteroseksuaaliset naiset, jotka elävät parisuhteessa ovat sinkkunaisia paranoidimpia. Näyttäisi siis siltä että poliittinen vainoharhaisuus on seksitauti.

Agallochin lisäksi olen löytänyt kokonaan uuden tyylisuunnan, nimittäin Stoner Metallin. Kyseessä on siis junnaaviin kitaravalleihin ja 70-luvun urkusoundeihin perustuva metallimusiikin tyylisuunta, joka on erityisesti kannabiksen polttelijoiden suosiossa (siitä siis tyylisuunnan nimi). Tyylisuunnasta kiinnostuneiden kannattaa vilkaista ainakin sellaiset orkesterit kuin Kyuss ja Ufomammut.

Stoner Metallin lisäksi täällä on Nilsin kanssa kulutettu aikaa lähinnä nauramiseen. Elämämme on täällä niin mitäänsanomattoman kuivaa (ainakin ulkoa katsottuna), ettei vaihtoehtoja juuri ole. Tyypillinen päiväni täällä koostuu lähinnä siitä että herättyäni raahaudun heti käytävän poikki Nilsin huoneeseen ja varastan hänen kahvinsa ja istun hänen työpöytänsä toiselle puolelle avaamaan koneeni. Istua jökötän kuin tatti koneen ääressä kymmenen tuntia ja nitkuttelen tilastoaineiston kanssa. Olemme tässä viikonajan tilstonitkuilujen jälkeen tutkineet alitajunnan syövereitä pohtimalla syvällisiä filosofisia kysymyksiä pitkien yöllisten keskustelujen avulla. Tämä on monesti johtanut mahdottomiin hepulinauruihin. Parhaimmaksi muistoksi on jäänyt Nilsin pohdinta siitä, että voisiko alhaista älykkyysosamäärää pitää tautina. Olimme kuolla naurusta kun samalla satuin lukemaan sanomalehdestä että 22-vuotias mieshenkilö oli ampunut ilotulitusraketin takapuoleensa. Ei tässä vielä mitään, mutta henkilö oli yrittänyt laukaista raketin peppuvaostaan taivaalle, mutta asetti raketin väärinpäin. Tyhmyyteen voi todellakin kuolla.

Naurujen lisäksi olen kokenut täällä hämmentäviä hetkiä sen suhteen että taidan olla ekaa kertaa elämässäni osa sellaista yhteisöä jossa minut hyväksytään heti sellaisena kuin olen. Ihmiset täällä pitävät minusta ja arvostavat seuraani paljon. Minun kanssani halutaan viettää aikaa, suurin sääli on tosin siinä ettei sitä aikaa ole muuhun kuin tilastonysväämiseen ja siihen että kerran viikossa käyn Mariannan kämpillä juomassa kahvia. Hän otti kuvat joissa minulla on hiukset hienosti ja hän otti kuvan jossa minulla on punainen paita. Pari viikkoa sitten minulla oli kriisimasis opintojeni kanssa ja silloin vietin pitkän viikonlopun Irenan kanssa, kuva jossa minulla on harmaa paita on hänen luotaan.

Viikon kuluttua luokseni tulee asumaan Amerikkalainen, joka yrittää paeta Yhdysvalloista ja asettua kodiksi Eurooppaan. Lupasin auttaa parhaan kykyni mukaan tässä tempauksessa. Hänestä saattaa tulla pidempiaikainen kämppis, mikä on myös ihan kiva juttu. Mielenkiintoista tässä henkilössä on se että hän on 19-vuotias entinen valokuvamalli joka päätti ryhtyä vasemmistovegaaniksi ja opiskella antropologiaa. Jos ei mitään muuta, niin ainakin on mielenkiintoista seuraa opiskelukiireiden ohella... Tosin oli sitä jo entuudestaankin, mutta onpa nyt sitten enemmän. Tällä kertaa olen laittanut itsestäni useamman kuvan sillä olen muuttanut tyyliäni jonkin verran ja ajattelin että se voisi olla sukulaisista mielenkiintoista toljoteltavaa.1 kommentti:

  1. Ihanaa elämää mussukkani. Love you. ännä. syö kunnolla ja pese vihannekset.

    VastaaPoista