torstai 3. maaliskuuta 2011

Ei mitään uutta auringon alla

En ole kirjoittanut juuri mitään pitkään aikaan sillä kirjoittamista ei juuri ole ollut. Olen vain keskittynyt siihen etten hajoile liikaa koti-ikävään ja siihen että Suomesta on tulossa fasistinen valtio.

Olen viimeaikoina ruvennut miettimään vakavasti että onko minulla enää oikeasti koskaan mitään syytä palata Suomeen. Vaikuttaa siltä että kaikki hyvät syyt palaamiselle ovat tyystin kadonneet. Perussuomalaisten nousu on jotain mistä kirjoitin huolestuneen blogipostauksen jo eduskuntavaalien 2007 jälkeen. Kansa ei tunnu tajuavan että tismalleen samoilla argumenteilla, retoriikalla ja politiikalla rakennettiin Natsi-Saksa 1930-luvulla.

Täällä Hollannissa ollessa on myös huomannut sellaisen mielenkiintoisen seikan, että lähes kaikki täällä ovat kokeilleet kannabista ja/tai muita huumausaineita ja yhteiskunta toimii, eivätkä ihmiset kansoita mielisairaaloita. Selvästikin Suomen huumausaineiden vastainen politiikka perustuu typeryydelle, ahdaskatseisuudelle ja ilmiselvien faktojen kiistämiselle. "Huumeet" (mitä ikinä sana tarkoittaakaan) ovat hyvä vihollinen poliitikoille joilla pelotella muuta kansaa varmistaakseen poliitikolle itselleen hyvän maineen hyvän puolesta puhujana ja paheellisuuden vastustajana. Suurin osa suomalaisista poliitikoista ei taida edes itse tajuta mitä vastustavat. -- Ahdistaa ajatuskin siitä, että pitäisi palata maahan missä kannabiksen käytöstä jotku poliitikot ajavat vuosien vankeusrangaistuksia.

Lisäksi Suomen kylmät pitkät talvet ja ihmisten pysyvä jumahtaminen talvisodan traumoihin näyttää päivä päivältä käsittämättömämmältä. Ystäväni Hollannissa nauravat vatsa kippuralla kun heille kertoo siitä, että Suomessa puolustusmäärärahat ovat EU:n kuudenneksi suurimmat, kansan koon ollessa yksi pienimmistä. Suomalainen viinakulttuuri, yhdessä makkaroiden ja äärikristillisten pohjanmaalaisten kanssa tuntuu niin absurdilta viime vuosituhannen jutulta. Minulla on ystäviä jotka tutkivat avaruuden perukoita ja miettivät ihan vakavissaan lähiplaneettojen asuttamiseen liittyviä teknologisia rajoituksia kun Suomessa on evoluutioteoriaa vastustvia metsäläisiä.

Elämä täällä Hollannissa on nyt onneksi reilusti vähemmän kiireistä, tai kiireistä sellaisilla tavoilla etten ole enää niin riippuvainen ulkoisista aikatauluista tai aikataulullisista pakotteista. Voin nyt paljon vapaammin keskittyä artkkelien kirjoittamiseen ja tutkimuksen tekoon käytännössä. Teen tällä hetkellä pokeritutkimusta Suomeen. Keräsimme ystäväni kanssa Suomessa 51 tarinaa jossa ihmiset kertovat tappioistaan pokerissa ja sen herättämistä tunteista. Luin tänään yliu puolet tarinoista ja rupesin jo löytämään mielenkiintoisia kaavoja. Ilmeisesti pokeripelissä on ns. "tilttausilmiö" joka johtaa siihen, että pokerinpelaajalta katoaa muisti ja myöhemmin vasta tajuaa hävinneensä tuhansia euroja rahaa. Tarinoiden huolellinen lukeminen viittaisi siihen että kyseessä saattaisi itseasiassa olle moraalisen raivon muoto. Eli moni pokerinpelaaja kokee voimakkaita vääryyden ja epäreiluuden tunteita ja pyrkii palauttamaan oikeudenmukaisuuden maailmaan pelaamalla tämän raivon vallassa.

Toinen tutkimus jonka parissa ähellän tällä hetkellä on Poliitinen vainoharha. Mikäli saamem toistettua aikaisemmin tehdyn löydön, saattaa olla horisontissa uusi tieteellinen löytö, jonka sisältöä en rupea toistaiseksi julkisesti ruotimaan. Alustavat tulokset kuitenkin ovat lupaavat. Sain myös tietää että graduni on ilmoitettu kilpailuun minun puolestani. On eri asia voitanko kilpailua, sillä ei juurikaan ole väliä, mutta koen imartelevaksi pelkästään sen faktan että se on nähty sen verran hyväksi että se voidaan laittaa julkiseen arviointiin.

Kolmas tutkimus tällä hetkellä on ns. kehollistuneen kognition tutkimuksessa. Lyhyesti, tarkastelemme sitä, että vaikuttavatko eri kehon asennot loogiseen ajatteluun ja päätöksentekoon ilman että tutkittavat itse tiedostavat tätä. Varsin jännittävää, oletamme, että jos ihmiset nyrkkeilymatsia katsoessaan istuvat käsiensä päällä, että he eivät kykene eläytymään yhtä voimakkaasti kuin sellaiset ihmiset jotka eivät istu käsiensä päällä. Kun nyrkkeilymatsi on katsottu tarkastelemme sitä, että löytyykö loogisista päättelytehtävistä, jotka liittyvät väkivaltaan kohonnutta ratkaisutkykyä. Oletus on että käsien päällä istuminen ehkäisee tätä.

Olen saanut itselleni uuden erinomaisen ystävän tässä viimeisten kuukausien aikana, hänen nimenstä on Nils. Luulen, että kirjoitan Nilsistä seuraavaksi, mahdollisesti huomenna tai viikonloppuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti