lauantai 28. elokuuta 2010

Käynti keskustassa

Kävimme tänään Harriksen kanssa keskustassa. Asun n. viiden kilometrin päässä ydinkeskustasta, mikä tarkoittaa alle vartin pyörämatkaa. Suomessa viisi kilometria tarkoittaisi mäkien ja vinojen pyöräteiden kanssa helposti kaksinkertaisenkin ajan.

Emme oikeastaan tehneet keskustassa mitään ihmeellistä, kunhan pyörähdimme n. tunnin mittaisella reissulla. Kävin ns. Smart Shopissa ostamassa opiskelua helpottavia ravintolisiä. Eräs ravintolisä on siitä hauska, että siinä on käytännössä kasvipohjaisia Altzheimer -lääkkeitä ja joitakin dopamiinin esiasteita. Käytännössä kaikkia ravintoaineita, jotka helpottavat opiskelua saa kuitenkin soijasta. Ostamani ravintolisäsekoitus sisältää pääasiassa erilaisia soijasta eristettyjä aineita ja neidonhiuspuu-uutetta (Ginko).

Kävimme myös Simon Lévelt -nimisessä liikkeessä, joka myy pelkästään luomutee- ja kahvilaatuja. Ostin sieltä viittä eri teelaatua ja teesihtejä. Teekupit pitää hankkia vielä erikseen jossain vaiheessa. Teekaupan myyjä puhui minulle hollantia ja minä puhuin hänelle muutamia sanoja hollantia ja paljon sanoja englanniksi. Kohtaaminen oli ihan hauska ja piristävä. Sain kanta-asiakaskortin kyseiseen teekauppaan, vaikka kun miettii sitä, että ostin melkein puoli kiloa teetä, että tuskin olen heti sinne palaamassa. Tai mistäs sitä tietää..? Vaikka Alankomaissa on ainakin kaksi omaa tee- ja kahviyhtiötä (Max Havelaar ja Simon Lévelt), jotka molemmat myyvät pääasiassa luomutuotteita, niin paikallisista marketeista ei kuitenkaan löydä paikallisia teejalosteita. Mielestäni tämä on surullista, Twiningsiä ja Liptonia ja muita brittiläisiä tuotemerkkejä löytää helpommin kuin paikallisia.

Oppimisravinteiden ja teelaatujen hankkimisen lisäksi kävimme pienen pienessä 1800-luvulla perustetussa kahvilassa, joka valmistaa edelleen aitoja kotitekoisia Hollantilaisia vohveleita. Ne näyttävät ja maistuvat täysin erilaisilta kuin markettivohvelit (oikealla). Nämä kahvilassa myytävät Stroopwafle'sit ovat nimeltään Koningstroopwafle'ja. Kyseisessä kahvilassa oli Kensingtonin juna-aseman seinäkello 1800-luvulta ja kahvila oli äärimmäisen mukavalla paikalla kanaalin vieressä hiljaisella sivukujalla. Kahvilassa kuuli ruotsia, englantia, hollantia ja suomea, Amsterdamin keskusta on todella kansainvälinen.

Amsterdamin ydinkeskustan alue on rakennettu neljän eri kanaalin varteen. Kanaalit tekevät kaikki tismalleen saman muotoisen kaarteen kaupungin pohjoispuolelta itäpuolella. Kanaalit ovat sijoittuneet sisäkkäin ja kaupungissa on siksi todella helppo suunnistaa. Kanaalit on nimetty ovelan muistisäännön kanssa yhtenevästi. Sisimpänä on Singel (ensimmäinen kanaali), seuraavaksi tulevat Herrengracht, Kaizergracht ja Prinzengracht. Kanaalit menevät Singelin jälkeen aakkosjärjestyksessä siten, että Prinzengraht on uloimpana ja siten trigonomentrian sääntöjen mukaan myös pisin. Damin aukiolle (eli keskusaukiolle) pääsee aina kun suunnistaa kohti Singeliä.

Keskusta on ainakin kesäaikaan hyvin mukava. Kaupunki on todella hiljainen, sillä keskusta-alueella ei ole juurikaan autoteitä. Pyörätiet ovat leveitä ja kanaaleissa menee polkuveneitä. Ihmisiä on vain vähän enemmän kuin Helsingin keskustassa, mutta meteliä on reilusti vähemmän. Voisi sanoa, että ei ollenkaan, ryysiksen kestää kun ei ole meteliä. Oma asuinalueeni, joka on keskustan ulkopuolella on meluisampi kuin keskusta. Polkupyörien ja -veneiden lisäksi kaupunissa liikkuu useampia hevosten vetämiä kärryjä.

Tällä kertaa kaikki kaupunkikuvat ovat Amsterdamin ydinkeskustan alueelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti